Bel 06-21481227

project

Groene Bubbels

Elf bijzondere fabriekspanden vormen de basis van het NRE terrein in Eindhoven. Het voormalige gasfabriekterrein dankt zijn naam aan de Nutsbedrijven Regio Eindhoven en is nu een kleinschalige, levendige en creatieve stadsbuurt waar wonen, werken en cultuur samenkomen. Als stageproject als afronding voor de opleiding Tuinarchitectuur aan de OntwerpAcademie werd de opdracht verstrekt voor het ontwerpen van een gezamenlijke binnentuin voor een van de particuliere woningbouwprojecten.

Ambachtsdorp is een van de unieke CPO projecten op de oude fabriekslocatie op het NRE-terrein. In dit nieuwbouwproject ontwikkelden negen particulieren hun eigen woning. Deze woningen hebben, al dan niet direct, toegang tot de gezamenlijke binnentuin van 9 bij ruim 17 meter. Stagebegeleider Peter Kroesen: “De uitdaging voor dit tuinontwerp was vooral het bij elkaar brengen van de verschillende wensen en ideeën, binnen beperkte mogelijkheden”.

tuinontwerp en beplantingsplan NRE Eindhoven binnentuin

Analyse & concept

Omdat de tuin ommuurd is, is er slechts gedurende een korte periode zon in de tuin. Samen met de zichtlijnen, de looplijnen en de functies zijn de hoeveelheid zon en schaduw helder in kaart gebracht en gecombineerd met de wensen van de bewoners: een klein gezellig hofje, een groene oase, ruimte om te spelen voor de kinderen, maar vooral een losse, natuurlijke uitstraling. Als basis voor het tuinontwerp werd gekozen voor een link met de geschiedenis van het NRE-terrein. 

“Het gebied heeft een rijke industriële historie en dat is nog te zien aan diverse industriële gebouwen in de omgeving. De typerende ronde gashouders van verschillende afmetingen die vroeger op het terrein hebben gestaan, lijken op oude luchtfoto’s willekeurig verspreid te zijn over het gebied. Deze ronde vormen zijn ook op de plattegrond van de binnentuin toegepast.”

Tuinontwerp en beplantingsplan NRE Eindhoven binnentuin

In het zonnigste gedeelte van de binnentuin is het grootste en gezamenlijk terras geplaatst, met verdeeld over de tuin nog een paar kleinere cirkelvormige terrassen. Er ontstaan zo afzonderlijke zitplekken tussen het groen, die subtiel onderdeel uitmaken van het geheel, afgesloten maar transparant: ‘Groene bubbels’

Onvoorziene omstandigheden‍

Voorafgaand aan de presentatie van het definitieve ontwerp werd bekend dat bijna de gehele tuin moest worden voorzien van infiltratiekratten om te zorgen voor een goede afvoer van het hemelwater. Hierdoor was het zeer beperkt mogelijk om bomen en heesters toe te passen en dus een uitdaging om voldoende hoogte aan te brengen tussen de terrassen. Met alleen vaste planten is geprobeerd de gewenste uitstraling te creëren.”

tuinontwerp en beplantingsplan NRE Eindhoven binnentuin

Bij elk beplantingsvak van het beplantingsplan zijn suggesties gedaan voor beplantingsmogelijkheden, rekening houdend met (half)schaduw en zon.

Beplanting & meubilair

Door de toepassing van gevelbegroeiing en zo veel mogelijk hoogte tussen de terrassen ontstaat een intieme sfeer in de binnentuin. Geprobeerd is om qua beplanting een natuurlijke en spannende combinatie van kleur en bladtextuur te vinden en mooie herfstkleuren.

Gezien het flexibele gebruik van de binnentuin door de diverse bewoners, vraagt dat ook om flexibel toe te passen tuinmeubilair. In plaats van het apart aanschaffen van een tuinset door de diverse gezinnen, kan een gezamenlijke aanschaf van lichte, compacte en inklapbaar meubilair, zeer flexibel omgesprongen worden met de ruimtes. Door te kiezen voor een aantal verschillende kleuren kan toch een speels geheel ontstaan

Met eventueel extra meubilair in de berging te bewaren kan eenvoudig en snel, de aantal zitplaatsen aangepast worden. Ook de afmetingen van de opklapbare tafels zijn zo dat ze eenvoudig te combineren zijn en snel een grote lange tafel gemaakt kan worden.

tuinontwerp en beplantingsplan NRE Eindhoven binnentuin

Zie ook de blog op De OntwerpAcademie.nl

contact

Wil je ook graag een nieuw project beginnen? Of heb je een vraag?

info@haag-hommel.nl
of bel 06-21481227

Haag & Hommel | tuinontwerp & tuinadvies | Castertstraat 5, 6011 SL Ell